Case 3: Het ziekenhuis krimpt in. En nu?

Het universiteitsziekenhuis moet beter presteren voor minder geld. Op een grote afdeling verdwijnen drie ervaren specialisten en komen jonge, ambitieuze artsen voor hen in de plaats. Zowaar geen sinecure als je de 50 bent gepasseerd en je je opnieuw moet ori๋nteren op de arbeidsmarkt. Wat nu?

Hoofdrolspelers
Specialist A benadert Personnel Touch. Net als zijn twee collega's die ook ontslagen zullen worden, heeft hij ruim 20 jaar ervaring als arts. De drie artsen voelen zich met de rug tegen de muur staan en hebben geen idee waar zij moeten beginnen om een nieuwe functie te bemachtigen. Personnel Touch luistert: "Ik ben goed in wat ik doe", "Ik heb geen idee wat ik anders kan", "Wie zit er op mij te wachten?".

Ook specialist B maakt gebruik van Personnel Touch om zich opnieuw te ori๋nteren. Specialist C kiest voor een zelfstandig pad richting toekomst.

Aanpak
Personnel Touch stelt voor beide specialisten een programma op maat samen.

Specialist A
Voor specialist A bestaat het traject uit drie fasen over een periode van zeven maanden:
• Fase 1: Wat heb ik meer te bieden dan alleen specialist te zijn?
• Fase 2: Wordt het een functie in een ziekenhuis of een nieuwe baan elders?
• Fase 3: Kiezen voor een functie in een prettige omgeving.

Fase 1: Wat heb ik meer te bieden dan alleen specialist te zijn?
Personnel Touch zoekt altijd in de volle breedte naar mogelijkheden. Specialist A brengt daarom zijn vele interesses met bijbehorende ervaringen en vaardigheden in kaart. Van studie tot werk en specialisme, van hobby tot sociaal leven en sport. Hiermee kan hij vanuit zijn eigen 'ik' verder. Opvallend zijn zijn verbazing en bewustwording: "Ik heb nooit geweten dat ik zoveel meer vaardigheden op diverse terreinen heb ontwikkeld, terwijl ik maar ้้n vak uitoefen!"

Fase 2: Wordt het een functie in een ziekenhuis of een nieuwe baan elders?
De specialist heeft nog nooit eerder naar een nieuwe baan uitgekeken, laat staan hierover met mensen van gedachten gewisseld. Aan de hand van praktijkopdrachten en zijn interesses en vaardigheden wordt hij steeds enthousiaster over zijn mogelijkheden. Hij verkent samen met Personnel Touch de markt: "Is de industrie wat voor mij of pas ik toch beter in de zorg? Of ben ik misschien op mijn plek als secretaris bij een verzekering?" Hij voert gesprekken in bekende en onbekende werkomgevingen. Langzamerhand wordt duidelijk waar zijn krachten liggen: "Ik weet waar ik belangstelling voor heb en daarbinnen zoek ik mijn baan".

Fase 3: Kiezen voor een functie in een prettige omgeving
Specialist A solliciteert gericht. Vanuit de juiste benadering van het netwerk komen de vacatures naar boven. Hij bereidt gesprekken voor en oefent op lastige vragen. Personnel Touch houdt hem een spiegel voor, confronteert en geeft feedback. Het is een proces van telkens keuzes maken. De specialist wordt enthousiast: "De wereld is voor mij veel groter en veelzijdiger geworden dan ik ooit dacht".

Resultaat:
De specialist treedt na zes maanden in dienst van een internationaal voedingsbedrijf. Hij moet voor zijn werk veel reizen, wat al zijn hobby was! Na een half jaar meldt hij: "Nooit geweten dat ik zo'n stap kon maken, ik gebruik mijn ervaringen en leer elke dag. Had het zelf niet eerder en beter kunnen bedenken".

Specialist B
Specialist B doorloopt dit traject eveneens. Door analyse van verleden, heden en toekomstverwachtingen blijkt dat zij een grote voorkeur heeft om haar eigen specialisme uit te blijven uitoefenen. Waar en in wat voor soort ziekenhuis wil zij dan werken?

Haar persoonlijke wens staat voorop. Proactief en niet afwachtend wat anderen vinden, brengt zij samen met Personnel Touch het netwerk in kaart en legt zij gericht contacten. Vacatures neemt zij onder de loep qua locatie, niveau van werken en samenstelling van het team. Personnel Touch coacht haar in communicatie. Daarbij krijgt zij regelmatig de spiegel voorgehouden.

Inmiddels is zij weer aan de slag: in haar eigen specialisme en in een prettig ziekenhuis. "Dingen doen waar je gelukkig van wordt. Dat is toch het allerbelangrijkst".

Toegevoegde waarde Personnel Touch
'Ieder mens heeft meer talent dan hij denkt dat hij heeft'. Vanuit deze visie zet Personnel Touch de focus op de persoon achter de specialist, op zijn (of haar) kwaliteiten en valkuilen. In een passend tempo krijgt toekomst een nieuwe vorm. Personnel Touch houdt na afloop van het proces altijd vinger aan de pols.

"A target is a dream with a goal"